Grad Osor

Osor je mjesto na otoku Cresu, na prevlaci Ŕto je nekad spajala danas razdvojene otoke Cres i LoŔinj.

Osor se smjestio na prirodnom "otočiƦu"koji je s dviju strana bio prevlakama vezan uz obale, odnosno oplakivan morem sa sviju strana, Å”to je s pliƦih strana ovisilo o plimi i oseki. ArheoloÅ”ki nalazi potkrijepljuju miÅ”ljenje da su se nekad brodovi prebacivali lokalitetom Jazit, podno starih utvrda, koje su obuhvaĆØale dva puta veƦi Osor od danaÅ”njeg i prolazili kraj stare katedrale, danas crkve na groblju. Prevlaka je sa sjeverne i južne strane omeĆ°ena morem, a sa istoĆØne i zapadne strane povezana je s kopnenim podruĆØjem navedenih otoka. To je pružalo moguƦnost plovidbe i ribolova te razvitak lova, stoĆØarstva i ratarstva.

U doma rimske vlasti Osor je bio razvijeni i utvrĆ°eni grad. Iz tog razdoblja ostali su fragmenti monumentalnih zidina i zgrada. Osor je bio antiĆØko pomorsko uporiÅ”te koje je bilo u srediÅ”tu pomorskih linija koje su spajale Ravennu, Pulu i PoreĆØ sa Senjom te antiĆØki Plomin i Labin sa Zadrom i Solinom. U ranom srednjem vijeku Osor ostaje važna strateÅ”ka baza Bizanta i u to doba se podižu znaĆØajni sakralni objekti.

DanaÅ”nji je Osor, grad muzej. Kuda god se okrenemo, nailazimo na tragove iz davne proÅ”losti. Gotovo da i nema kuƦe, a da na njoj nije ugraĆ°en neki patricijski grb ili ulomak kamenog ukrasa iz davno minulih epoha.

Osorske Glazbene veĆØeri

Povijesni prostor Osora, u kojem je potvrĆ°rno postojanje antiĆØkog i novovjekovnog kazaliÅ”ta od 1586.godine, idealni je prostorni okvir za ljetni festival glazbe koji se održava od 1976.godine pod nazivom "Osorske glazbene veĆØeri".

Festival je pokrenut 1976. godine i otada poseban naglasak stavlja na hrvatsku glazbenu baÅ”tinu. Gotovo ne postoji znaĆØajniji hrvatski skladatelj ĆØije djelo nije izvedeno u Osoru. Utemeljitelj i umjetniĆØki ravnatelj festivala je Daniel MaruÅ”iƦ. Festival Osorske glazbene veĆØeri ima svoju skupÅ”tinu. Povodom 30. obljetnice festivala, izdan je zbornik Arkadija hrvatske glazbe, kojega je priredila Dodi Komanov.

U renesansnoj crkvi Marijina Uznesenija održavaju se tokom srpnja i kolovoza glazbene veĆØeri u kijima nastupaju vrsni hrvatski i meĆ°unarodni izvoĆ°aĆØi. Uz provjerena djela iz riznice europske umjetniĆØke glazbe,redovito se mogu ĆØuti djela hrvatskih skladatelja. Osorske glazbene veĆØeri promicale su stvaralaÅ”tvo Borisa Papandopula, Ivana Mate JarnoviƦa Luke i Antuna SarkoĆØeviƦa, Josipa Mihovila Stratika, Franje Krežme i drugih.

Udaljenost Osora od:

Aerodrom Krk: 80 km
Trajekt Rijeka-Porozine: 80 km
Trajekt Krk-Valbiska: 56 km
Aerodrom Pula: ??????
Zagreb: ??????